Skuleberget

image

image

Skuleberget är ett berg nära E4:an i Docksta i Kramfors kommun i Ångermanland.

Berget stupar nästan lodrätt efter den sida som vetter mot europavägen och skapar därför en dramatisk effekt. Skuleberget sträcker sig 295 meter över det närliggande havet. Upp på berget finns ett antal stigar, och klätterleder, av typen Via Ferrata, som börjar intill informationscentrumet Naturum vid gamla Riksväg 13 (”Rikstretton”). På berget finns spår efter den högsta kustlinjen efter istiden, en kustlinje som gick 285 meter högre än i dag. Berget har idag Sveriges högsta marina gräns/kustlinje, på 285 meter över havet. Högsta kustlinjen är på en del av berget utmärkt med blå belysning som ses av vägtrafikanter som efter mörkrets inbrott färdas söderut längs E4.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.