Kung Chulalongkorns paviljong

image

År 1897 besökte kung Chulalongkorn Sverige och Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm. I samband med besöket gjordes även Sveriges första filmupptagning: Konungens af Siam landstigning vid Logårdstrappan.

Kung Oskar II ville även visa andra delar av Sverige och två förslag på turer lades fram. Den ena var en resa till Norrland, den andre en resa söderut och till Norge. Kung Chulalongkorn valde Norrlandsresan bland annat då timmer på denna tid var Siams största exportprodukt. Först tog man sig upp till Härnösand. Därifrån åkte man båt upp längs Ångermanälven till Sollefteå. I Sollefteå bytte man färdmedel och tog tåget till Bispgården. Väl i Bispgården tog man åter båt längs Indalsälven ner till Sundsvall. Till Norge och Nordkap kom han vid ett andra besök till Europa 12 juli 1907.

Som enda ställe i världen utanför Thailand finns en thailändsk paviljong uppförd till kung Chulalongkorns ära i dalgången vid Utanede, cirka 7 km söder om Bispgården, i Ragunda kommun, Jämtlands län. Bygget påbörjades 100 år efter kung Chulalongkorns besök och invigdes 19 juli 1998.

image

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.