Döda fallet

image

Döda fallet är en före detta fors, i en idag torrlagd älvfåra i den tidigare sträckningen av Indalsälven cirka 10 kilometer sydost om Hammarstrand, utefter Riksväg 87, mellan Hammarstrand och Bispgården.

Här låg Gedungsen, även kallad Storforsen, som var ett cirka 35 meter högt vattenfall i Indalsälven och utgjorde utloppet ur Ragundasjön. För den framväxande skogsindustrin, som önskade flotta timmer på Indalsälven, var det ett problem att det mesta av timret slogs sönder i det höga, branta och steniga vattenfallet.

Under våren 1796 hade Magnus Huss, även kallad Vild-Hussen grävt en timmerränna förbi forsen. Dock kom detta att få katastrofala följder, rännan var grävd genom en grusås och i samband med vårfloden så ökade vattenflödet såpass att hela åsen eroderades bort varvid Ragundasjön på fyra timmar under natten mellan 6 och 7 juni 1796 tappades på vatten och tömdes nästan helt. Ett nytt vattenfall – Hammarforsen uppstod och en restsjö kom att bevaras uppströms denna med samma namn som den tidigare mycket större sjön. Indalsälven tog en ny sträckning och Gedungsen tystnade. Därmed hade Döda fallet uppstått.

Döda fallet blev naturreservat år 1964 och räknas som en av Ragunda kommuns större turistattraktioner. En vridläktare har även byggts i närheten. På denna vridläktare brukar det varje sommar och år sättas upp ett folklustspel av gruppen Garvsyra.

image

image

image

image

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.